Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ - Τζέιμς Τζόις - Εκδόσεις Ψυχογιός


Πώς διασχίζει κανείς καλύτερα το δρόμο;
Με οδηγίες από αστυφύλακα; Ή από γάτες οδηγημένος;
Ο Τζέιμς Τζόις, σεσημασμένος αναρχικός της ύπαρξης, δεν έχει καμιά αμφιβολία για την απάντηση και είναι αποφασισμένος γελώντας να τη μοιραστεί με τους κατοίκους της Κοπεγχάγης μια που, απ’ όσο φαίνεται, η πατρίδα του Άμλετ ξεχειλίζει από αστυφύλακες μα έχει ξεμείνει από γατιά!
Γραμμένο το 1936 σε μια επιστολή προς τον τετράχρονο εγγονό του, αυτό το εύθυμο παραμύθι συνιστά έναν τζοϊσικώς αναιδέστατο Δούρειο Γάτο που χλευάζει την καταστολή μαθαίνοντας σε παιδιά και μεγάλους να διασχίζουν ελεύθεροι το δρόμο, χωρίς οδηγίες από αστυφύλακα. Μόνο από γάτες οδηγημένοι.
 Ο Τζέιμς Τζόις αντιπαθούσε τα σκυλιά, αγαπούσε όμως τις γάτες, κάτι που αποτυπώνεται και στον Οδυσσέα, αφού ο Λεοπόλδος Μπλουμ έχει γάτα.
Η επιστολή προς τον εγγονό του με την ιστοριούλα αυτή βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα χαρτιά του συγγραφέα αποθηκευμένα σε ένα παλιό μπαούλο, τα οποία από χέρι σε χέρι μέσα στην οικογένεια είχαν έρθει στην κατοχή του θετού γιού του γιού του Τζόις, ο οποίος τα δώρισε στο Ίδρυμα Τζέιμς Τζόις στη Ζυρίχη.
Είναι η πρώτη φορά που η ιστορία για τις Γάτες της Κοπεγχάγης εμφανίζεται τυπωμένη αυτόνομα και εικονογραφημένη σε βιβλιαράκι για μικρούς και μεγάλους.
πηγή: www.bookbar.gr

Μετάφραση: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εικονογράφηση: ITHYS PRESS LTD
Εκδόσεις Ψυχογιός 2012
Σελ. 32, Τιμή € 14,99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου