Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

«Η Επιστροφή» Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, εκδόσεις Διόπτρα


 γράφει ο Δημήτρης Νίκου

Σελίδες ιστορίας. Της ξεχωριστής ιστορίας και διαδρομής ενός ανθρώπου. Της μαρτυρικής ιστορίας και πορείας ενός ολόκληρου λαού που είναι κομμάτι από εμάς, ίσως από τα πιο ζωντανά και πολλά έχει να μας διδάξει σήμερα. Περί επιστροφής ο λόγος, μια έννοια που στην εποχή μας ερμηνεύεται πολυδιάστατα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα σε μια εύπλαστη Ευρώπη που αλλάζει ραγδαία, ένα πανάρχαιο κομμάτι του Ελληνισμού, ακμαίο και δημιουργικό, βρίσκεται έρμαιο γεωπολιτικών ζυμώσεων και άνισων πολεμικών αναμετρήσεων. Αποκομμένο γεωγραφικά, αλλά και ουσιαστικά, από την αδύναμη Μητέρα Πατρίδα, αφήνεται στη μοίρα των επιβουλεύσεων, του επεκτατισμού, της εκδίκησης, των εθνικών και θρησκευτικών εκκαθαρίσεων.

"Η Μικρασιατική Καταστροφή του ’22, ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού απ’ τις προγονικές του εστίες και οι συνεχείς δοκιμασίες και περιπέτειες των Μικρασιατών προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν ένα σύγχρονο ελληνικό έπος του οποίου το περιεχόμενο και οι διαστάσεις, για διάφορους λόγους και αιτίες, συνεχίζουν να αγνοούνται από τους Έλληνες σήμερα. Ειδικά για τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που μετά την Καταστροφή του ’22 κατευθύνθηκαν προς την τότε Σοβιετική Ένωση, ακόμα και σήμερα είναι περιορισμένες οι ιστορικές αναφορές και πληροφορίες."

Το βιβλίο "Η Επιστροφή" του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα πραγματικά σπουδαίο μάθημα ιστορίας, που διαβάζεται και σαν ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα μέσα από τη ζωή ενός σημαντικού Έλληνα του Πόντου, του Μιχαήλ Κυριάκοβ, που από φτωχός πρόσφυγας στη Γεωργία, έφτασε να κατέχει υπουργική θέση στην Σοβιετική Ένωση δίχως ποτέ να αρνηθεί την ελληνική καταγωγή και συνείδησή του.

Με τρόπο απλό και απόλυτα κατανοητό, η άψογα τεκμηριωμένη μελέτη-μαρτυρία που καταθέτει ο συγγραφέας, διατρέχει την ιστορία του Πόντου κυρίως, αλλά και γενικά του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια και την εγκατάσταση των Ελλήνων στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, εστιάζοντας έπειτα στα χρόνια μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τους διωγμούς και τη γενοκτονία από τους Τούρκους, την Οκτωβριανή Επανάσταση, έως και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Και η "Επιστροφή";
Να είναι ο πόνος για το χαμό των προγονικών χωμάτων και το παντοτινό όνειρο του γυρισμού; Να είναι η βαθιά αγάπη και ο σεβασμός για τη Μητέρα Ελλάδα, που αν και στάθηκε ανύμπορη έως πολλές φορές και αδιάφορη μπροστά στην τραγωδία τους, εκείνοι πάντα την τιμούσαν και την τιμούν στα πέρατα του κόσμου; Να είναι αυτή η αιώνια κληρονομιά των μυθικών Αργοναυτών, που κάποτε φτάνει να στοιχειώνει σαν κατάρα; Να είναι η προσεκτική ματιά που η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει να ρίξει σ' αυτές τις σελίδες της παραγνωρισμένης ιστορίας της; Ίσως κάτι να έχουν να της πουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου