Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Τα βιβλία του φθινοπώρου IX


Tου Κώστα ΑγοραστούΝέο μυθιστόρημα και για τον Άρη Μαραγκόπουλο με τίτλο Το Χαστουκόδεντρο (εκδ. Τόπος). Το Χαστουκόδεντρο είναι ένα μυθιστόρημα για τη συντροφική αγάπη γραμμένο με ακατέργαστα υλικά της Ιστορίας – όπου αναπόφευκτα πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Πρόσωπα γνωστά, αλλά λίγο ως πολύ γυμνωμένα από τον γνωστό μύθο που τα συνοδεύει (από τον Ρούζβελτ και τον Τσόρτσιλ έως τον Πιουριφόι και τον Κένεντι, από τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή έως τον Πάπας και τον Ωνάση, από τους βασιλείς της Ελλάδας έως τον Άρη, τον Σαράφη κλπ.). Το Χαστουκόδεντρο είναι, ταυτόχρονα, ένα ντοκιμαντέρ για την πολιτική απείθεια σε μια χώρα που ο λαός της ανέκαθεν αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους κυρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς. Κεντρικό θέμα στο βιβλίο αποτελεί το περίφημο «χαστούκι» της Μπέτι Αμπατιέλου στη Βασίλισσα Φρειδερίκη τον Απρίλιο του 1963, έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, στο Λονδίνο. Το Χαστουκόδεντρο είναι η Οδύσσεια δύο ανθρώπων που επέμειναν να κρατηθούν ζωντανοί, ο ένας για τον άλλον, μέσα στην εμφύλια βαρβαρότητα της Ελλάδας του πενήντα και του εξήντα. Είναι, λίγο ως πολύ, η Οδύσσεια της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Μια συλλογή ιστοριών με τίτλο Το αποτύπωμα της Κρίσης και υπότιτλο Αλλάζουν οι Έλληνες; σε επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μερικοί από τους πλέον ενδιαφέροντες συγγραφείς της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας γράφουν από μια ιστορία, με αφετηρία δέκα σημαντικές κοινωνικές-πολιτικές-πολιτισμικές συνέπειες της Κρίσης. 1. Το νέο προλεταριάτο 2. Οι νέες συλλογικότητες 3. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού 4. Η απομυθοποίηση της Ευρώπης 5. Η εκδίκηση της φύσης. Κερδοσκοπία – Απληστία 6. Το μεταναστευτικό και η επανεξέταση του ποιος είναι Έλληνας 7. Η νέα αρχή με την έξοδο προς την περιφέρεια 8. Οι επαφές «τρίτου τύπου» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 9. Η σύγκρουση των νοοτροπιών. Τα νέα ήθη – Οι νέες αξίες 10. Η υπαρξιακή αλλοτρίωση. Οι επιπτώσεις της οικονομικής – ηθικής κρίσης στις συμπεριφορές.
Συμμετέχουν οι: Κώστας Ακρίβος, Χρήστος Αστερίου, Βασίλης Γκουρογιάννης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Άντζελα Δημητρακάκη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Κατσουλάρης, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Κουνενής, Πέτρος Μάρκαρης, Μιχάλης Μοδινός, Σοφία Νικολαΐδου, Χρήστος Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Γιώργος Συμπάρδης, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Χρυσόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου