Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιβλία του φθινοπώρου V


Tου Κώστα Αγοραστού



Η Σώτη Τριανταφύλλου θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Μιλώντας στην Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής (εκδ. Πατάκη).
 "Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη μιας αγαπημένης μου φίλης, έγινε δεκατεσσάρων ετών. Ήθελα να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορούσα στην ευτυχία της σ’ αυτή τη Χώρα των Θαυμάτων που είναι ο κόσμος. Η ιδέα πήρε συγκεκριμένο σχήμα όταν διάβασα τα σχολικά εγχειρίδια της φιλοσοφίας που διδάσκονται στη β’ τάξη του γενικού λυκείου: μου φάνηκαν εξαιρετικά καλογραμμένα και βαθυστόχαστα αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από διαφορετική αφετηρία και να ακούσουμε τα ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι: τι είναι η φύση; τι είναι η ανθρώπινη κοινωνία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η λογική; Ύστερα, να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, τοποθετώντας τη φιλοσοφία σ’ ένα πλαίσιο γενικών γνώσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανυπομονησία που αποτελεί γνώρισμα της εφηβικής ηλικίας. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι πολύ εξυπνότεροι και πληροφορημένοι από εμάς όταν ήμασταν έφηβοι στη δεκαετία του 1970. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται λοιπόν στους πολύ νέους και, γιατί όχι, σ’ εμάς τους όχι-και-τόσο νέους που συχνά νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ενώ δεν ξέρουμε τίποτα."

Η Βασιλική Πέτσα, μετά την πρώτη της νουβέλα, επανέρχεται με μια συλλογή διηγημάτων και τίτλο Όλα χαμένα (εκδ. Πόλις). Οκτώ διηγήματα με θέμα την απουσία, την αδυναμία, το ανικανοποίητο. Οκτώ ιστορίες για τη δύναμη της απελπισίας, για το τέλος της αντοχής, για τη συμφιλίωση με το αναπότρεπτο. Οκτώ ιστορίες για όσα έχουν πια χαθεί.

Με το μυθιστόρημα Το μυστικό της Έλλης (εκδ. Πατάκη) επανέρχεται και ο Θοδωρής Γρηγοριάδης. Η ερωτική ιστορία μιας ώριμης γυναίκας με ένα νεότερο άντρα, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρισης με σκηνικό το κέντρο της Αθηνας. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα για την μοναξιά των ανθρώπων, την ακύρωση της επιθυμίας, την ολοκληρωτική προσφορά.
Μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει και ο Μάκης Τσίτας με τίτλο Σάκος (εκδ. Κίχλη). Ένας τυπικός αντι-ήρωας της εποχής μας αφηγείται τα πάθη του στην προσπάθειά του να βρει λίγη αγάπη και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Μέσα από τον εκφραστικό μονόλογό του παρακολουθούμε την ψυχική του κατάρρευση, καθώς όλοι, οι γυναίκες που συναντά στη ζωή του, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του, τον προδίδουν, ενώ γύρω του προβάλλει το σκηνικό μιας χώρας βυθισμένης στην παρακμή.



Ο Διονύσης Χαριτόπουλος με το νέο του μυθιστόρημα Εκ Πειραιώς (εκδ. Τόπος) αποτυπώνει μυθιστορηματικά την ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά κατά την περίοδο 1947-1967καταγράφοντας με λεπτομέρειες την ψυχή του μεγάλου λιμανιού, την ταυτότητα της κάθε συνοικίας και γειτονιάς, τους χαρακτήρες των γνωστών και άγνωστων πρωταγωνιστών της πόλης, των καθημερινών ανθρώπων, όλων αυτών που σημάδεψαν την ιστορία της. Όπως εξομολογείται στην προμετωπίδα του βιβλίου: «στον Πειραιά πατάω στεριά», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα: «Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο». Τα βιώματα του συγγραφέα συμπληρώνει μεγάλη αρχειακή έρευνα, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες και γεγονότα ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά.

πηγή: http://bookpress.gr

Τα βιβλία του φθινοπώρου Ι εδώ
Τα βιβλία του φθινοπώρου ΙΙ εδώ
Τα βιβλία του φθινοπώρου ΙΙΙ εδώ
Τα βιβλία του φθινοπώρου ΙV εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου