Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Εντιμότατη εταιρεία" Dominique Manotti, εκδόσεις Πόλις


Ένα ελκυστικό θέμα για το αναγνωστικό κοινό επέλεξαν οι δύο συγγραφείς, Ντομινίκ Μανοτί (Παρίσι, 1942) και Ντοά (Λυόν, 1968), για το μυθιστόρημά τουςΕντιμότατη εταιρεία, ένα θέμα που αφορά στις υπόγειες διαδρομές της εξουσίας, στη διαπλοκή ανάμεσα στους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τον Τύπο. Φιλόδοξο εγχείρημα, μια και δεν αρκεί να έχεις την ιστορία, αλλά και να την αναδεικνύεις με τον πιο πειστικό τρόπο. Για το δεύτερο έχω τις επιφυλάξεις μου, επειδή η αφήγηση, που διακόπτεται από σύντομες σκηνές και την καταιγιστική εναλλαγή των προσώπων, αποδυναμώνεται, ενώ γίνεται η αποκάλυψη των υπευθύνων στη συνωμοσία σχετικά νωρίς, αφού είναι αρκετά εκτενής η αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει και ποια είναι τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οικολόγοι ακτιβιστές, με τη βοήθεια ενός χάκερ, διεισδύουν στον υπολογιστή ενός στελέχους της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για να αξιοποιήσουν πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της υποκλοπής, τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης παρακολουθούν την εισβολή δύο κουκουλοφόρων στο σπίτι του στελέχους και γίνονται μάρτυρες στη σκηνή της πάλης που θα του στοιχίσει τη ζωή. Από εκείνη τη στιγμή οι οικολόγοι θα αναγκαστούν να βγουν στην παρανομία και θα βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνών του αστυνόμου Παρίς, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι το θύμα ήταν αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών της Γαλλίας, με αποστολή να παρακολουθεί την πορεία μιας σημαντικής υπόθεσης που είχε σχέση με την ανάμειξη πολιτικών προσώπων σε οικονομικά σκάνδαλα και σε συνωμοσίες στις οποίες, επίσης, εμπλέκονταν μυστικές υπηρεσίες και άλλων κρατών. Μοιραίες γυναίκες, επίμονοι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, οικολόγοι ακτιβιστές, φιλόδοξοι πολιτικοί, έντιμοι αστυνομικοί θα αντιπαρατεθούν για να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς και τα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα. Ένας διαρκής πόλεμος, στον οποίο άλλοτε κερδίζει η μία πλευρά και άλλοτε η άλλη.
Τα ζητήματα της πολιτικής διαφθοράς και της διαπλοκής τα χειρίζονται με πολύ πειστικό τρόπο οι Σκανδιναβοί συγγραφείς του αστυνομικού είδους, ενώ το μυστήριο, η σταδιακή αποκάλυψη των στοιχείων, η ατμόσφαιρα, η σφιχτή αφήγηση είναι μερικές από τις αρετές τους. Χωρίς εκζητήσεις, αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του είδους, όπως αναπτύχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους Αγγλοσάξονες συγγραφείς, ενώ παράλληλα σ’ αυτά προσθέτουν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα, την ταυτότητα των κοινωνιών τους. Κι αυτή η ώσμωση, άλλωστε, τα καθιστά περιζήτητα στην αγορά του βιβλίου σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι Γάλλοι συγγραφείς μπορεί να έδωσαν κάτι καινούργιο στην τεχνική, με την παράθεση των ετερόκλητων σύντομων σκηνών, που πολλές φορές είναι σαν να λειτουργούν ανεξάρτητα μολονότι ο πυρήνας τους είναι κοινός, ωστόσο δεν πέτυχαν να δημιουργήσουν αυτή τη γόνιμη εξάρτηση την οποία καλλιεργεί το αστυνομικό μυστήριο ανάμεσα στην αφήγηση και τον αναγνώστη. Και δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια οι «εθνικές» σχολές του αστυνομικού απευθύνονται σε ένα περιορισμένο αναγνωστικό κοινό, αν εξαιρέσουμε βεβαίως τους Αγγλοσάξονες, τους Σκανδιναβούς και ελάχιστους Ιταλούς. Μήπως οι Γάλλοι επιμένοντας σε μια ιδιαιτερότητα απομακρύνονται από την επιτυχία που εξασφαλίζεται από την αφομοίωση πιο γενικά αποδεκτών κανόνων, από τη λογοτεχνική «παγκοσμιοποίηση», από την αναγνώριση κάποιων κλασικών στερεοτύπων, που προσαρμόζονται στα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα; Μερικές φορές, όταν επιμένει κανείς να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, δεν μπορεί να αποφύγει το κόστος των επιλογών του.

Εντιμότατη εταιρεία
Νουάρ μυθιστόρημα
Dominique Manotti, DOA
μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Πόλις, 2012
422 σελ.
Τιμή € 16,00

πηγή: http://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου