Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

"ΚΟΑΖΙΝΟΣ" ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙς ΑΡΜΙΔΑαπό τον Κωνσταντίνο ΚοκολογιάννηΟ διακεκριμένος 75χρονος συγγραφέας Πέτρος Αρχοντίδης,
αναζητά στο μακρινό παρελθόν του τα πρόσωπα και τα γεγονότα,
τις ώρες και τις καίριες στιγμές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,
είχαν διαμορφώσει τη ζωή του.
Μέσα στο πνεύμα των κλασικών ταινιών Amarcord του Federico Fellini και Cinema Paradiso του Giuseppe Tornatore, στο μυθιστόρημα, “Κοάζινος”, που είναι ένα κράμα πραγματικότητας και μυθοπλασίας, γιομάτο σπαρταριστές κωμικές σκηνές, τρελές κι αλλόκοτες, κάποτε και δραματικές, που κορυφώνονται με την αναζήτηση ενός θησαυρού με τη μεσολάβηση ενός μέντιουμ-υπνωτιστή και των πνευμάτων που καλεί, ο συγγραφέας αφηγείται με απογυμνωτική ειλικρίνεια, νοσταλγία και γλυκόπικρο χιούμορ όλα όσα σημάδεψαν την περιπετειώδη και συναρπαστική πορεία του από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και την ενηλικίωση, καθώς και την πολυτάραχη ζωή της οικογένειάς του, τη δεκαετία 1945 – 1955
.

Έγραψαν για τον Κοάζινο:

«Διάβασα το καινούργιο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη “Κοάζινος” και δυο μέρες πέθαινα στα γέλια.Το χιούμορ είναι σπάνιο πράγμα.Πρόκειται για σπουδαίο βιβλίο!» 
Νίκη Μαραγκού, συγγραφέας.

«Σε πολλές σελίδες του βιβλίου δάκρυσα πιο πολύ απ’ ό,τι γέλασα, - αντίθετα με τη Νίκη Μ.-, αλλά με εκείνα τα δάκρυα της τρυφερότητας, της πιο βαθιάς συγκίνησης που δίνει η τέχνη».
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.

«Μόλις τέλειωσα τον Κοάζινο κι είμαι ενθουσιασμένος.Για
τη λιτή, απέριττη γραφή, την ειλικρίνεια, το λεπτό του χιούμορ, την πλούσια γλώσσα, τον αυτοσαρκασμό…» 
Χρίστος Χατζήπαπας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

«Τέλειωσα το μυθιστόρημά σου. Κι όμως δεν ήθελα να τέλειωνε! Τι καταπληκτική γραφή! Αφήγηση άνετη, συναρπαστική.Χιούμορ παντού, όπως πάντα το μοναδικό σου χιούμορ, το λυτρωτικό.Χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, όλοι ανθρώπινοι και μέσα στη χαρά και μέσα στον πόνο…» 
Μαρία Πυλιώτου, συγγραφέας.

«Τον “Κοάζινο” τον διάβασα το Σαββατοκύριακο, δεν τον άφηνα από τα χέρια μου, σε σημείο που αναγκαστήκαμε να κάνουμε δίαιτα εκείνη τη μέρα… Πού χρόνος για μαγείρεμα! Είναι μαγικό βιβλίο, που ανοίγει πόρτες σε παραμυθένιους αλλά γνωστούς και αγαπημένους κόσμους!» 
Γιώργα Σολομώντος, Πολιτιστική Λειτουργός, της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

«Το βιβλίο σου το διάβασα, το χάρηκα, το απόλαυσα. [...] Έγραψες ένα αριστούργημα. Εισηγούμαι να επιδιώξεις επαφή με τηλεοπτικούς σταθμούς (π.χ. ΡΙΚ) να γίνει μια τηλεοπτική σειρά. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει μια απολαυστική σειρά».

«Από τα τρία τελευταία έργα σου, τους “Ντέβα”, την “Αμερική” και τον “Κοάζινο”, που κατά ευτυχή συγκυρία τα έζησα από πιο κοντά, και αποτελούν κατά τη γνώμη μου μια μυθιστορηματική τριλογία (θεματικά, βιωματικά και μορφολογικά), πιστεύω πως ο “Κοάζινος” είναι η αναγκαία, αν όχι αναπόφευκτη κορύφωση – η αιχμή του δόρατος…» 
Κώστας Βασιλείου, ποιητής, εκπαιδευτικός

«Ο Πάνος Ιωαννίδης, ακροβατώντας επιδέξια ανάμεσα στο “φαίνεσθαι” και στο “είναι”, ζωγραφίζει στην πραγματικότητα την ταραγμένη δεκαετία 1945 – 1955, που τον διαπέρασε σαν σφαίρα. Η γλωσσική του πυκνότητα, η λογοτεχνική του οξυδέρκεια, η υποδειγματική του ικανότητα να δένει το μύθο στο ποδάρι του ρεαλισμού και το ρεαλισμό στο ποδάρι του μύθου, ο κοφτερός σαν μαχαίρι διάλογος,  η πυρετώδης πλοκή που με συμμετρία απιθώνει στο χαρτί και, κυρίως, η αυθεντικότητα με την οποία μεταχειρίζεται τους χαρακτήρες του, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, που μας τον παραδίδει γυμνό, μεταφορικά, στέλνουν τον “Κοάζινο” στα βιβλιοπωλεία με ανεκτίμητα προικιά…» 
Ανδρέας Κούνιος, δημοσιογράφος, κριτικός.

Το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ
σας προσκαλεί στην παρουσίαση
του μυθιστορήματος

του Πάνου Ιωαννίδη

ΚΟΑΖΙΝΟΣ

την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, 7.30 μ.μ.
στο Θεατράκι ΡΙΚ «Ανδρέας Χριστοφίδης»

Παρουσίαση βιβλίου:

ΦραγκίσκηΑμπατζοπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.:    
«Κοάζινος ή ''Το νησί των θησαυρών'' του Πάνου Ιωαννίδη

Χαιρετισμοί:

Θέμης Θεμιστοκλέους, Γενικός Διευθυντής ΡΙΚ
Νίκη Μαραγκού, Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων ΠΕΝ


Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τον ηθοποιό ΝεόφυτοΝεοφύτου
 Θα ακολουθήσει δεξίωσηΧορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ


2 σχόλια: