Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιβλία του φθινοπώρου Ι


Tου Κώστα ΑγοραστούΠλήθος νέων βιβλίων για το φετινό φθινόπωρο. 
Επιλέξαμε ορισμένους τίτλους από την Ελληνική Πεζογραφία

Με καινούργιο μυθιστόρημα επανέρχεται ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Η πιο κρυφή πληγή (εκδ. Ίκαρος).Σ’ αυτό παρακολουθούμε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία με φόντο τα Δεκεμβριανά του 1944. Ένας ισόβιος έρωτας την εποχή των στιγμιαίων ερώτων. Και ο εφιάλτης του εμφυλίου στα χρόνια της κρίσης.

Νέα, πολυαναμενόμενη, συλλογή διηγημάτων και από τον Σωτήρη Δημητρίου, Το κουμπί και το φόρεμα (εκδ. Πατάκη).
Νέο μυθιστόρημα και από τη Σοφία Νικολαΐδου, Χορεύουν οι ελέφαντες (εκδ. Μεταίχμιο). Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Πρωθυπουργός και υπουργοί αναστατώνονται, ασφαλίτες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι ανακατεύονται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος, ονόματι Γκρης, μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.
Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Η μητέρα του τρελαίνεται κι αυτός τραβάει το σκοινί. Ο αγαπημένος του καθηγητής αναλαμβάνει το έργο της νουθεσίας. Του αναθέτει να ερευνήσει την υπόθεση Γκρη. Ο πρώην άριστος μαθητής πείθεται κι αρχίζει δουλειά εν μέσω καταλήψεων, σφοδρών ερώτων και παιδαγωγικών συνεδριάσεων. Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει; Πόσο πρόθυμη είναι μια χώρα να αναγνωρίσει τα λάθη της; Πόσο τυφλή είναι η δεσποινίς Δικαιοσύνη; Κι οι δάσκαλοι; Μπορούν να διδάξουν ένα παιδί;
Ο Αλέξανδρος Ίσαρης θα κυκλοφορήσει το αφήγημα Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς (εκδ. Κίχλη). Πρόκειται για κείμενο που μιλάει για το θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής.
Νέο βιβλίο και για τον Μισέλ Φάις, Κτερίσματα (εκδ. Πατάκη). Η σαρκική, ενύπνια και γλωσσική περιπέτεια ενός άντρα από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα. Ο Φάις, μέσα από μικροιστορίες, παραληρήματα, ημερολογιακές εγγραφές, αναγνωστικές σημειώσεις, θεατρικές στιχομυθίες, τραγούδια και ποιήματα, αφουγκράζεται και επινοεί το σεξουαλικό πένθος του ήρωα και αφηγητή του. 
Μινιμαλισμός και θρυμματισμένη πρόζα της ερωτικής μνήμης, παραφοράς και απουσίας. Ένα βιβλίο σκοτεινής ερωτογραφίας, υπό το βορειοανατολικό φως της καταγωγής, της βιβλιοθήκης και των πιο σωματικών εμμονών του συγγραφέα.
Μυθιστορήματα θα κυκλοφορήσουν και οι κυρίες Λίλα Κονομάρα, Το Δείπνο (εκδ. Κέδρος) και Μαρία Γαβαλά, Ο Λεμονόκηπος(εκδ. Κέδρος).
Μια αρχαιολόγος, ένας αποτυχημένος μουσικός, ένας επιχειρηματίας, ένας γιατρός, μια οικιακή βοηθός. Αυτό είναι ένα βιβλίο για το τυχαίο και την ευθύνη. Πώς μπορεί ένα δείπνο να αλλάξει τη ζωή κάποιων ανθρώπων; Κατά πόσον η επιλογή του ενός μπορεί να αποβεί καθοριστική για τον άλλο ακόμη κι αν αυτός ο άλλος είναι μετανάστης από μια χώρα της Άπω Ανατολής; Το νέο μυθιστόρημα της Λίλας Κονομάρα δίνει μια μικρογραφία της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και τονίζει πτυχές της σύγχρονης ηθικής κρίσης.
Πού οδηγεί η αχαλίνωτη φαντασία ενός μικρού παιδιού, η οποία το σπρώχνει σε ένα παιχνίδι διόγκωσης και αλλοίωσης της πραγματικότητας; Και τι γίνεται όταν κάποιος ζητά εκδίκηση επειδή τον έδιωξαν μακριά από τον παράδεισο των πρώτων στιγμών της ζωής του; Πώς συνδυάζεται η νοικοκυροσύνη και η λογική με την παρέκκλιση και την άλογη σύγχυση; Και πόσο σώφρον είναι, μια ενήλικη γυναίκα να τρυπώνει σε ξένες αυλές και να χώνει το πρόσωπο σε απαγορευμένους κήπους, γυρεύοντας την ηδονή του ξεχωριστού και του σπάνιου; Το όγδοο βιβλίο της Μαρίας Γαβαλά είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συγχρόνως η ιστορία μιας γυναικείας φιλίας.
Ο Δημήτρης Μαμαλούκας κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Κράτα μου το χέρι (εκδ. Ψυχογιός). Ένας άνθρωπος φτάνει μια νύχτα σε μια άγνωστη πόλη. Έχει αφήσει πίσω την προηγούμενη ζωή του θέλοντας να ξεφύγει από την κατάρα που τον συνοδεύει. Τώρα έχει σαν μοναδικό του σκοπό τη συγγραφή του βιβλίου του. Τα λεφτά που διαθέτει του επιτρέπουν να νοικιάσει μόνο ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο πίσω μέρος μιας ψηλής πολυκατοικίας στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει ένα μεγάλο σινεμά. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα ηχεία του σινεμά όμως τον υποχρεώνει να περνάει τις ώρες των προβολών έξω από το σπίτι του.
Εκείνες τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες θα περιπλανηθεί στην πόλη, απόλυτα προσηλωμένος στο σκοπό του, ώσπου η μοίρα θα στείλει στο δρόμο του μια πολύ νεαρή κοπέλα που ζει στη σκιά κάποιων σκοτεινών και απεχθών ανθρώπων. Η συνάντηση αυτή θα είναι η καταστροφή ή η σωτηρία του.
Νέα βιβλία περιμένουμε επίσης από τη Ζυράννα Ζατέλη, την Τιτίνα Δανέλλη, τον Γιώργο Μπράμο, Το ψέμα του λύκου, τονΑλέξη Σταμάτη, Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό; και τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιώργο Κακούρο. Όλα από τον Καστανιώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου