Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Ο άνθρωπος από το Πεκίνο - Χένινγκ Μάνκελ - εκδόσεις Ψυχογιός
Αστυνομικό μυθιστόρημα


Ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας,  ο Χένινγκ Μάνκελ, υπογράφει ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που διαθέτει όλα τα ελκυστικά και κλασσικά χαρακτηριστικά του είδους. Περίτεχνη πλοκή, μυστήριο, σασπένς, δυσεπίλυτα αινίγματα, κοινωνική ανάλυση, ιστορία, πολιτική  και διεθνή δράση. Διαθέτει βέβαια και το κυριότερο: Μια σειρά από ανεξήγητες και φρικιαστικές δολοφονίες.

Σύμφωνα με την υπόθεση, τον Ιανουάριο του 2006, στο μικρό σουηδικό χωριό Χετζοβάλεν, δεκαεννιά άνθρωποι βρίσκονται σφαγιασμένοι. Το μοναδικό στοιχείο που βρέθηκε στον τόπο του μακελειού είναι μια κόκκινη κορδέλα. Εκτός από την ίδια την αποτρόπαιη φύση του πολλαπλού εγκλήματος, η δικαστής Μπριγκίτα Ρόσλιν που ερευνά την υπόθεση, έχει και έναν προσωπικό λόγο να νοιώθει σοκαρισμένη: Το ζεύγος Άντρεν, που βρίσκονται ανάμεσα στο θύματα δεν είναι άλλοι από τον παππού και τη γιαγιά της.  Η υπόθεση περιπλέκεται όταν η Μπριγκίτα πληροφορείται ότι τα μέλη μιας ακόμη οικογένειας Άντρεν  -που ζουν στη Νεβάδα των ΗΠΑ- έχουν επίσης δολοφονηθεί.

Κλειδί για τις έρευνές της, αποδεικνύεται το ημερολόγιο ενός προγόνου της, συμμορίτη του 19ου αιώνα, ο οποίος δούλευε στην κατασκευή του αμερικανικού σιδηροδρόμου και στο οποίο περιγράφει πως κακοποιούσαν τους Κινέζους σκλάβους – εργάτες. Έτσι, ενώ η αστυνομία επιμένει ότι μόνο ένας παράφρων θα μπορούσε να διαπράξει το μακελειό στο Χετζοβάλεν, η Μπριγκίτα είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει μια πολύ πιο περίπλοκη πραγματικότητα. Η έρευνα οδηγεί στις πιο υψηλές σφαίρες εξουσίας στο σύγχρονο Πεκίνο, αλλά και στην Ζιμπάμπουε και στη Μοζαμβίκη. Παράλληλα, η ιστορία μας πηγαίνει 150 χρόνια πιο πίσω, τον καιρό του δουλεμπορίου ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες – μια ιστορία που θα δεσμεύσει την Μπριγκίτα, καθώς πλησιάζει ολοένα στην επίλυση των φόνων του Χετζοβάλεν.

Ο ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ γεννήθηκε το 1948 σ’ ένα χωριό στη βόρεια Σουηδία. Το 1973 έγραψε το πρώτο του βιβλίο, την ιστορία ενός ανθρακωρύχου, αναδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο και την ιστορία του εργατικού κινήματος. Τα βιβλία του, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, έχουν πουλήσει περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία. Το Εκτελεστές Δίχως Πρόσωπο, το πρώτο βιβλίο της σειράς, έχει βραβευτεί ως το Καλύτερο Σουηδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα για το 1991 από τη Σουηδική Ακαδημία Εγκλήματος και ως το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα από τον Σκανδιναβικό Σύνδεσμο Εγκλήματος. Το Εντολές Θανάτου, τιμήθηκε με το βραβείο Macallan Gold Dagger 2001, ενώ ο συγγραφέας ανακηρύχθηκε συγγραφέας της χρονιάς 2002 στη Γερμανία και τιμήθηκε με το βραβείο Tolerance από την Deutsche Evangelische Akademie Tutzing. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν δέκα μυθιστορήματά του, ενώ ετοιμάζονται και άλλα.


Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ψυχογιός 2012

Σελ. 560, Τιμή € 12,96

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου