Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

«Ο κίτρινος στρατιώτης» – Ανδρέας Μήτσου, εκδόσεις Καστανιώτη
Έπειτα από ένα Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ένα Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών και ένα Βραβείο αναγνωστών για το βιβλίο του «O κύριος Eπισκοπάκης», ο Ανδρέας Μήτσου, επιστρέφει στα γνωστά συγγραφικά του λημέρια με το μυθιστόρημα «Ο κίτρινος στρατιώτης».

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας νέος άντρας εγκαταλείπει τον τόπο του για να υπηρετήσει στο στρατό. Είναι όμορφος και αφελής. Βιώνει την πραγματικότητα με τρόπο ποιητικό. Θα βρεθεί στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία. Στις ξένες χώρες γνωρίζει τη φρίκη του πολέμου αλλά και τον παράφορο έρωτα, την άλλη ζωή. Όμως αυτός δεν μένει εκεί. Θέλει να γυρίσει πίσω, στην πατρίδα. Όταν μετά από χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει και ο παλιός κόσμος του έχει χαθεί. Δεν τον αναγνωρίζουν όπως τον ήξεραν.
Δεν του επιτρέπουν να ζει με τον δικό του τρόπο. Είναι πλέον ένας ξένος. Υποχρεωμένος να ενταχθεί ή να εξοντωθεί. Για να μη χάσει τον εαυτό του αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε έναν άγριο και αλλόκοτο τιμωρό…και έτσι γίνεται «Ο κίτρινος στρατιώτης».


Ο Ανδρέας Μήτσου κατάγεται από την Aμφιλοχία. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και ελληνική φιλολογία ενώ σήμερα είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έχει εκδώσει επτά συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα.

Το μυθιστόρημά του «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Oρέστη Xαλκιόπουλου» τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ενώ η συλλογή διηγημάτων του «Σφήκες» απέσπασε το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002.

Το 2007 η νουβέλα του «O κύριος Eπισκοπάκης» τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (EKEBI – EPT), ενώ την επόμενη χρονιά διασκευάστηκε για το θέατρο από τον ίδιο τον συγγραφέα και ανέβηκε στο «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Μάινα.

Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εργάζεται ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αθήνας.

πηγή: http://tadeefi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου